tiistai, 11. joulukuu 2012
Karjalanpiirakat
Kuoritaikina:
4 dl kylmää vettä
2 tl suolaa
4 rkl öljyä
reilu 10 dl ruissihtijauhoa
Täyte:
4 dl riisiä
vettä
2 l maitoa
suolaa
voita
Kostutus:
vettä
maitoa
voita
Riisipuuron keitin normitapaan eli ensin kiehautin riisin vedessä ja sitten lisäsin maidon. Keittelin kypsäksi ja maustoin suolalla ja heitin vielä nokareen voita ja sekoittelin sekaisin. Annoin puuron kunnolla jäähtyä ja sitten tehin kuoritaikinan.
Veteen sekoitin suolan, öljyn ja jauhot. Vaivasin taikinan tasaiseksi ja siitä otin nokareen ja kaulin sen kaulimella tasaiseksi levyksi ja mahdollisimman ohueksi. Mullahan on käytössä piirakkamuotti niin tässä jääpi se " kakkaravaihe " välistä pois. Muotilla otin pyöreitä taikinalevyjä ja laitoin net sivummalle odottamaan. Runsaasti jauhoja väliin ja muovia päälle ettei kuivu.
Sitten kun kaikki taikina oli pyörylöinä, otin yhden ja pullasudilla harjasin liiat jauhot pois. Piirakkapulikalla pyörittelin hiukan ohuemmaksi vielä.
Ruokalusikallisen verran lätkäsin riisipuuroa kuoren päälle ja veitsellä vähän tasottelin. Rypyttelin etusormella ja peukalolla reunat puuron päälle.
Sitten vain pellille odottamaan että tulee täyteen. Kuumaan uuniin koko pellillinen n. 275 astetta ja hmmmmm aika on taas hakusessa mutta siis kypsäksi asti. Puuro ja kuoriosa on saanut kauniin ruskean värin.
Kostutin kuumat piirakat vesi-maito-voiseoksessa ja laitoin piirakat leivinpaperilla vuorattuun vuokaan pehmenemään.
Net voi toki sudilla sivellä mutta mie piän parempana kastaa koko piirakka seoksessa.
Sekavaahan tämä kirjoittelu on ko mikä mut toivottavasti kuvat kertoo sen mitä ei kirjoittelusta selviä...
Uuteen Vuodatukseen siirtymisen vuoksi kommentointi on tilapäisesti suljettu tässä artikkelissa.
Kommentointi avautuu hyvin pian eli heti kun Vuodatuksen kommenttimoottori on jyrskäyttänyt kommentit lävitse myös tämän artikkelin kohdalla.