Tämä ohje on näpätty, kuusi vuotta sitten ilmestyneestä Yhteishyvän ruokaohjelehtisestä.

2 kg lammaspaisti

valkosipulinkynsiä

suolaa

mustapippuria

rosmariinia

Valeluun:

2 dl vahvaa kahvia

2 dl kuohukermaa

Kastike:

4 dl paistolientä

1 tl fariinisokeria

soijakastiketta

1 pss ruskeakastikejauhoa

Siirsin paistin pakastimesta jääkaappiin sulamaan n. vuorokausi ennen valmistamista. Sulaneen paistin mie otin pois paketista ja kylmän veden alla huuhtasin nesteet pois ja vähän kuivasin talouspaperilla enempiä nesteitä pois. Ripottelin mausteet pintaan ja terävän veitsen kärjellä mie tökkäsin viillon paistin pintaan ja piilotin valkosipulinkynsiä sisään. Työnsin vielä paistomittarin varmuuden vuoksi ja sehän tökkästään paistin paksuimpaan kohtaan. 

P%C3%84%C3%84SI%C3%84INEN2013%20005-norm

Uunin olin kuumentanut 225 asteeseen ja sinne heitin paistin vartiksi ja sitten vähensin lämpöä 125 asteeseen. Sitten kun mittari näyttää 75 astetta on paisti läpikypsä. Mie siinä vaiheessa sammutin uunin mutta annoin paistin vielä jälkilämmössä kypsyä. Paistamisen aikana mie muutaman kerran kaadoin paistin päälle kahvi-kermaseosta ettei lopputulos ole ihan kuivaa korppua. Otin kypsän paistin uunista ulos ja käärin paistin folioon, siinä se saapi vähän aikaa vetäytyä. Paistoastiasta mie otin liemen talteen tietysti siivilöin sen.

Sillä aikaa kun paisti vetäytyi paketissa mie tekasin kastikkeen. Kaadoin paistiliemen kattilaan ja suurustin liemen valmiilla ruskeakastikejauholla. Kiehautin vielä viitisen minuuttia ja maustoin fariinisokerilla ja soijakastikkeella.

Kun kastike oli valmis mie avasin paketin jossa paisti oli ja leikkasin sen viipaleiksi.

P%C3%84%C3%84SI%C3%84INEN2013%20009-norm

P%C3%84%C3%84SI%C3%84INEN2013%20010-norm

Kera wokkivihannesten ja valkosipuliperunoiden... NAM !