Joskus aikoja sitten tuli telkkarista sellainen kokkiohjelma kun Köyhät Ritarit ja Merituuli valmisti lihiksiä. Nämä on niin herkkua että suosittelen lämpimästi joka kotiin. wink

Taikina:
5 dl lämmintä vettä
1 pss kuivahiivaa
2 tl sokeria
2 tl suolaa
2 rkl öljyä
11 dl vehnäjauhoa

Täyte:
2 sipulia
2 tl valkosipulimurskaa
600 g jauhelihaa
1 tl mauste-, mustapippuria ja suolaa
1 dl puuroriisiä ( raaka määrä )
1,5 l paistoöljyä

Taikina tehdään samaan malliin kun pullataikinakin. Eli veteen sekoitin mausteet ja öljyn ja jauhoihin hiivan.  Sekoitin pieni määrä kerrallaan jauhot veteen vatkaimella kunnes se oli löysää velliä ja sen jälkeen vaihdoin kauramoottoriin eli vaivasin taikinaa käsin. Annoin kohota reilun puoli tuntia eli sen ajan kun tein täytteen.



Täytteen tekemisen aloin laittamalla riisin kiehumaan suolalla maustettuun kiehuvaan veteen. Kuorin ja pilkoin sipulin ja tulihan se itkukin... sad  Paistoin jauhelihan kypsäksi, lisäsin mausteet ja lopuksi sekoitin kypsän riisin jauhelihan joukkoon. Tarkastelin makua oikeen kunnolla ja pikkusen ripsautin suolaa lisää. Makuasiahan se... smiley
Kohoneen taikinan kaadoin jauhotetulle pöydälle ja vähän vaivasin taikinaa jotta mahdolliset kuplat sain pois. Pulikalla kaulin taikinasta liuskan, itsestäni pois päin. Ja siihen sitten laitoin pari lusikallista täytettä... kuva kertoo enemmän kun minun kootut selitykset...



näin siis...
Taitoin liuskan itseeni päin että täyte jää sisälle ja sopivan kokoista lautasta apuna käyttäen painoin taikinat vastakkain ja samalla piirakka leikkautui taikinasta irti... Tämän " paremmin " mie en sitä osaa selittää... toivottavasti saatte jonkinlaisen vision... Sitten mie vähän muokkasin taikinaa että siitä on hyvä alkaa kaulitsee uutta liuskaa. Sama jatkuu niin kauan kun taikinaa tai täytettä on jäljellä... minulta loppui täyte vähän kesken niin että varmaan vähän vahemmän täytettä olisi riittänyt. Mut mie oon sitä mieltä että lihapiirakassa pitää olla kunnolla täytettä.
Kuumensin öljyn kasarissa ja paistoin lihapiirakat kuumassa öljyssä kauniin vaaleanruskeiksi. Ja sitten varovainen sen kuuman öljyn kanssa.
Laitoin kypsät lihapiirakat talouspaperin päälle jäähtymään ja paperi samalla imee liiat öljyt pois.



Niin N A M  surprise