Seitsemän kuukautta tuli harjoiteltua kyseisiä mantelileivonnaisia ja nyt vasta voin sanoa, että osaan leipoa Macaronseja. Muutamat youtube videot katottuna ja 17 kertaa tehty macarons taikinaa. Mutta kyllä se kannatti, on net niin hyviä. Muistiin kirjoittelin mahdollisimman paljon niin että voin jakaa teän kanssa kaikki tiedot ja kokeilut. Ei muuta ko rohkeasti kokeilemaan vaan. 

180g tomusokeria

100g mantelijauhoa ( risenta )

3 valkuaista

50g siro sokeria

 

Valkuaiset ja keltuaiset kannattaa erotella jo edellisenä iltana mutta kuiten olisi hyvä erotella net pari tuntia ennen ko alkaa leipomaan että ehtivät vähän vanheta. Vaakaa kannattaa käyttää aineiden punnituksessa niin varmasti on oikeat määrät. Aineiden tulisi olla huoneen lämpöisiä. Mittasin tomusokerin ja mantelijauhon ja laitoin net siivilän  läpi samhaan kulhoon. Sekottelin jauhot sekaisin ja jos käytän jauhoväriainetta niin tässä välissä laitan net jauhojen joukkoon. 

Sitten vaan taikinan tekoon eli valkuaisia vatkasin niin että lisäsin samalla pienissä erissä siro sokerin vaahtoon. Sitten ko valkuaisvaahto alkoi kiiltämään ja pysyi kulhon pohjalla ko käänsin kulhon ylösalaisin, lisäsin väriaineen. Sen verran enää vatkasin, että väriaine tasottuu. Jos käytän värijauhoa niin sekoitan sen jauhojen sekaan mutta nestemäisen väriaineen lisään valkuaisten joukkoon ennen jauhojen lisäämistä. Nyt otetaankin käyttöön nuolija eli jauhot lisäsin valkuaisten sekaan pienissä erissä enkä enää sekotellut voimaa käyttäen, hampaat irvessä vaan nuolijalla pyörittäen, kulhon reunoja myöten. Ei kannata sekoittaa vaan nuolijaa käyttäen, astian reunoja pitkin vetäen. Osaisinpa paremmin selittää... aivan kuin maalaisin siveltimellä kulhon reunoja sillä taikinalla. 

Sitten kaadoin taikinan pursotinpussiin ja nuolijalla kaavin taikinakulhon tyhjäksi. Leivinpaperin päälle, uunipellille pursotin pieniä kekoja. En kiertänyt pursotinta, vaan pystysuoraan pidin pursotinta ja tyllan pää oli aika lähellä uunipeltiä, niin että siihen ei tullut kekoa vaan sellanen pyöreä ja matala "lätkä" taikinaa. Onpas taas vaikeaa selittää... olisinpa ottanut kuvia. Toisaalta kuvien ottaminen tässä vaiheessa ei käynyt mielen vieressäkään vaan hullun kiilto silmissä mietin, onnistuisipa nyt tällä kertaa edes yksi. 

Vieri vieressä tai no, häätyy vähän väliä jättää koska jos hyä tuuri käy niin net vähän leviää ja se mahdollinen huippu mikä saattaapi jäädä siihen keskelle niin se saattaapi tasaantua poeees. 

Pursottelin niin kauan ko taikinaa riitti. Tasakokoisiahan niistä ei teiten tullut ja joillakin on sellaiset pellit joissa on valmiina macaronsien kokoiset paikat, mutta mulla on perinteiset eli ei minkään valtakunnan mittoja.

Sitten ko pellit on täynnä pursotuksia niin mie nostin peltiä muutaman sentin ilmaan pöydän pinnalta ja pudotin pellin takaisin pöydälle. Juuri nyt en muista, että mitä taikaa tässä on mut niin tehin kuiten. Annoin kuorien kuivua sellaset 20 min. ja sitten laitoin uuniin 150 asteeseen ja paistoin 12min. Net kuoret saapi jäädä sisältä pehmeiksi. 

Jäähtyneet kuoret täytin mansikkatäytteellä, 75 g pehmeää voita ja reilu 1dl mansikkatomusokeria. Nämät sekaisin ja veitsellä levitin kuoreen taikinaa ja toinen kuori päälle. Olikohan tässä nyt kaikki... ainakin tärkeimmät, luulisin. 

MACARONS4.jpg

Väriaine unohtui... 

MACARONS1.jpg

MACARONS.jpg

MACARONS5.jpg

Näissä näkyy että on vatkattu valkuaisia liikaa ko tuo huippu ei tasaantunut pois.