Vanha ohje ja hyväksi havaittu, enkä muista mistä tämä on minun vihkoon tarttunut.
1 pss herneitä
vettä
2 tl suolaa litraan vettä
liotus yön yli
2l vettä
n. 400g palvikinkkua ( tai paistettua jauhelihaa )
1 sipuli
meiramia
sinappia
( lihaliemikuutio )
fariinisokeria ( kyllä, luit oikein )
Laitoin veden ja herneet kattilaan likoamaan yön yli, suolan laitoin vasta ko aloin keittoa keittämään enkä vaihtanut vettä vaan liotusvedessä tehin keiton.
Kun keihuminen alkoi, reikäkauhalla keräsin vaahota veden pinnalta pois.
Kiehuvien herneiden joukkoon lisäsin pilkotun sipulin ja annoin kiehua tuntisen verran. Välillä kattoin jos vaikka häätyy vettä lisää ja toki mie sitä pariin otteeseen lisäsinkin.
Palottelin savulihan ja lisäsin kattilaan, samoin meiramin ja tarkastelin vielä suolatilanteen.
1,5-2h kaikenkaikkiaan keittelin soppaa ja vielä lisäsin kattilaan lihaliemikuution, sinappia ja fariinisokeria. Sammutin levyn ja jälkilämmössä sai keitto vielä maustua. Hyvvää on eikä tuota fariinisokeria kannata säikähtää. :)
Kommentit